Sport i din stad

Aktiva fritidsaktiviteter är någonting som är populärt i hela landet och då bland alla åldersgrupper. Många barn sysselsätter sig någon gång i veckan med andra i samma ålder i någon slags klubb eller förening där alla har samma stora intresse för aktiviteten som det gäller. En sport som finns tillgänglig i de flesta städerna är fotboll. Sporten passar för alla åldrar och ger förutom en chans att röra sig en mycket stor gemenskap inom gruppen som spelar ihop. När man spelar fotboll gäller det att tillsammans som ett lag lyckas bättre än alla sina motståndare och förutom att ha vanliga träningar brukar man även få vara med om möten med andra lag.

Förutom att själv utföra sporten så är det många som istället ägnar sin lediga tid åt att följa den på andra vis. Detta kan bland annat vara genom att följa ett specifikt lag eller en hel liga när deras matcher spelas. Eftersom fotboll är en så pass stor sport idag så visas de flesta matcherna på tv så att även de som inte befinner sig på plats kan följa det som sker. Ett evenemang som väldigt många väljer att följa, även om man inte annars är jätteintresserad utav sporten, är det europeiska mästerskapet där de allra bästa landslagen i Europa gör upp om titeln. Mästerskapet spelas var fjärde år och Sverige har deltagit ett flertal gånger. Men för att få vara med måste man först lyckas placera sig bra i det föregående kvalspelet.

Här delas de landslag som gärna vill vara med och spela in i olika grupper, där samtliga lag möter varandra på både hemma- och bortaplan. Detta betyder att när ett kval till fotbolls EM pågår, så kan Sverige få besök utav mycket duktiga lag, vilket kan bjuda på högklassig fotboll på nära håll. När alla matcher är avklarade går sedan de bästa lagen ur varje grupp direkt till EM, medans de som är näst bäst får göra upp ytterligare om de sista platserna. Lyckas man inte tillräckligt bra kan man få stå över årets mästerskap och istället invänta det nästkommande.